؛ شوراي حکام آژانس بينالمللي انرژي اتمي، روز سهشنبه به اتفاق آراء قطعنامه پيشنهادي گروه 1+5 درباره پرونده ادعايي موسوم به «ابعاد نظامي احتمالي» برنامه هستهاي را تصويب کرد.
گروه 1+5 هفته گذشته پيش نويس قطعنامهاي را منتشر کرد که ضمن مختومه کردن پرونده ابعاد احتمالي، دستور کار آژانس را از اين پرونده به نظارت بر حسن اجراي توافق هستهاي تغيير ميدهد. اين پيشنويس را آلمان به نمايندگي از 1+5 به شوراي حکام ارائه کرد.
مختومه شدن پرونده «ابعاد نظامي احتمالي» برنامه هستهاي ايران به معني آن است که اين پرونده از دستور کار آژانس خارج ميشود و اين نهاد نظارتي سازمان ملل از اين پس نظارت بر حسن اجراي «برجام» را در دستور کار خواهد داشت.
يوکيا آمانو مدير کل آژانس در ابتداي نشست روز سهشنبه به ارائه گزارشي در مورد مسئله ابعاد احتمالي نظامي پرداخت و بار ديگر ادعاهاي عنوان شده در گزارش اخيرش در مورد برنامه هستهاي ايران را تکرار کرد.
وي ابتدا با تشريح سابقه روابط آژانس و ايران در موضوع ابعاد احتمالي، گفت: «هرچند که آژانس نميتوانست تمام جزئيات فعاليتهاي صورت گرفته توسط ايران در گذشته را بازسازي کند، اما توانستيم به اندازه کافي عناصر لازم براي رسيدن به يک ارزيابي از تصوير کلي را شفاف کنيم.»
او با بيان اينکه گزارش او به دو سوال مهم پاسخ ميدهد، گفت اين دو سوال عبارتند از اينکه آيا ايران در گذشته فعاليتي در راستاي تسليحاتيسازي برنامه هستهاي خود انجام داده يا نه و اينکه آيا اين فعاليتها همچنان در جريان است يا نه.
وي در بيانيه ابتدايي خود، همراستا با گزارشهاي جامعه اطلاعاتي آمريکا، گفت: «ارزيابي آژانس اين است که پيش از پايان سال 2003 مجموعهاي از فعاليتهاي مرتبط با توسعه يک تجهيز انفجاري هستهاي به صورت هماهنگ در ايران صورت گرفته است و فعاليتهايي نيز بعد از سال 2003 انجام شده است.»
آمانو گفته است که «اين فعاليتها از امکانسنجي و مطالعات علمي و اکتساب برخي مهارتها و توانمنديهاي فني مربوطه، فراتر نرفته است.»
وي افزود: «آژانس همچنين هيچ نشانه موثقي دال بر انحراف مواد هستهاي ايران در ارتباط با ابعاد نظامي احتمالي برنامه هستهاي ايران، نيافته است.»
وي گزارش در مورد ابعاد احتمالي نظامي را «واقعي، از لحاظ فني صحيح و متوازن» توصيف کرده و ابراز اميدواري کرد که شوراي حکام امروز در مورد ادامه مسير تصميمگيري کند.
او گفت که از اين پس دو اقدام مهم انجام شود، گفت يکي از اين اقدامات برداشتن گامهاي آمادهسازي از سوي تهران براي اجراي توافق هستهاي است. وي گفت: «من به محض اينکه آژانس تائيد کرد که اين گامهاي مقدماتي تکميل شدهاند، به شورا اطلاع خواهم داد.»
آمانو مسئله مهم دوم را هم تعيين تکليف نحوه تأمين بودجه لازم براي انجام وظايف آژانس در جريان اجراي برنامه جامع اقدام مشترک خواند. وي گفت که در لايحه بودجه بعدي آژانس، ارزيابي خود از هزينههاي احتمالي در سال 2017 را ارائه خواهد کرد.
وي در بخش ديگري از اظهاراتش گفت: «پيشرفت چشمگيري در مورد مسئله هستهاي ايران صورت گرفته، اما اکنون وقت استراحت نيست. اين موضوع تاريخچه طولاني و پيچيدهاي دارد و بايد بر ميراث بياعتمادي بين ايران و جامعه بينالمللي فائق آمد.»
آمانو افزود: «کارهاي بسياري باقي مانده که بايد انجام شود. تمام طرفها بايد به طور کامل تعهدات خود ذيل برجام را اجرايي کنند. براي رسيدن به اين توافق، تلاش فوقالعادهاي لازم بود. براي اجراي آن هم تلاشي مشابه و پايدار، لازم است.»
وي ادامه داد: «آژانس با همان حرفهايگري که در گذشته نشان داده، به بررسي موضوع هستهاي ايران ادامه خواهد داد. من به گزارشدهي به شورا ادامه ميدهم.»
پس از اظهارات آمانو، نمايندگان کشورها شروع به قرائت بيانيههاي خود در مورد برنامه ايران کردند. جمعا قرار است 37 کشور در نشست امروز سخنراني کنند.
نشست در حال برگزاري است و در صورت دريافت اطلاعات جديد، اين خبر به روز خواهد شد...